Dolar : Alış : 32.2596 / Satış : 32.3177
Euro : Alış : 34.8189 / Satış : 34.8816

HAVA DURUMU
hava durumu

istanbul

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 25 Kategoride 648 İçerik Bulunuyor.

HABER

BAHÇELİEVLER MİLLİ EĞİTİM’den AZİZ NESİN’in ÇOCUK KİTABINA SORUŞTURMA

17 Nisan 2014 - 4.051 views kez okunmuş
Ana Sayfa » Basın Açıklamaları»BAHÇELİEVLER MİLLİ EĞİTİM’den AZİZ NESİN’in ÇOCUK KİTABINA SORUŞTURMA

MEB’in kitap soruşturmaları hızını kesmiyor.  İstanbul Bahçelievler Kumport  Ortaokulu Türkçe Öğretmenlerine   Aziz Nesin’in ‘’Şimdiki Çocuklar  Harika’’ adlı eserini çocuklara okuttukları gerekçesi ile inceleme başlatıldı. Okulun Türkçe öğretmenleri ile Şube Basın Yayın Sekreterimizin  yaptığı görüşmede ‘’Şimdiki Çocuklar  Harika’’ adlı eserin Ortaokul 7.sınıf Türkçe kitabında MEB tarafından öğrencilere öğretmen kılavuz kitabının 36. Sayfasında okutulmasının tavsiye edildiğini söyleyerek, bu yersiz soruşturmaya anlam veremediklerini belirtmişlerdir

 

Ayrıca şikayet edenin belli olmadığı bu olayda, şikayet edilenlerin kim olduğu dahi bilinmemektedir. 15 Türkçe öğretmeninin bulunduğu okulda hangi öğretmenin ifade vereceği konusu ise trajikomik şekilde karşımızda durmaktadır.

 

Daha önce İstanbul Bahçelievler’deki Behiye Doktor Nevhiz Işıl İlköğretim Okulu’nda görevli bir Türkçe Öğretmeni, Şeker Portakalı isimli kitabı okumaları için ödev vermiş ,kitap 100 Temel Eser arasında olmasına rağmen mustehcen olduğu gerekçesi ile öğretmene soruşturma açılmıştı.

 

Bir diğer şikayet ve soruşturma da Bahçelievler Necip Fazıl Kısakürek Lisesi Tarih öğretmeninin tavsiye ettiği Amin Maalouf’un Semerkant adlı kitabı nedeniyle karşımıza çıkmıştı.

 

Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bu konuda gereken hassasiyeti göstermemeye devam etmektedir. Bu kitapları MEB’in önerdiğini dahi bilmeden, bu gayri ciddi şikayetlerin ciddiye alınarak öğretmenlere inceleme başlatılması bu yaklaşımın iyi niyetli olmadığının göstergesidir. Özellikle kitap şikayetlerinin ve soruşturmalarının aynı ilçe içerisinden ve Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden gelmesi, akıllara bunun bir tesadüf olamayacağı düşüncesini getirmektedir.

 

Okuma kitapları konusunda hiçbir inceleme yapılmadan soruşturma açılması,  3.defa bu olayın tekrar etmesi, bu alanda görevli olan yetkililerin sorumsuzluğunu ortaya koymaktadır. Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ülkemizde 3. kez, hem de en bilindik kitapları okutma nedeniyle soruşturma inceleme başlatan kurum olarak eğitim tarihimize kara leke olarak geçmeye aday gibi gorunmektedir.

 

Son dönemlerde çeşitli bahanelerle, aslı olmayan, ve kimin şikayet ettiği dahi bilinmeyen ithamlarla öğretmenler  üzerine baskı kurulmaktadır. ALO 147 Hattı MEB’in danışma hattı değil ihbar, iftira ve fişleme hattı olmaya devam ediyor.

 

Bilindiği gibi geçtiğimiz dönem John Steinbeck’in Fareler ve İnsanlar romanını İzmir İl Milli Eğitim Müdürlü tarafından sakıncalı bulunarak sansüre uğramıştı. Daha 4 Gün Önce Antalya’da  Eğitim-İş üyesi ,İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük dersi öğretmeni 2 üyemize Turgut Özakman’ın  ‘Şu Çılgın Türkler’, ‘Diriliş’ ve ‘Cumhuriyet’  adlı kitapları önerdiği için sınıfta siyasi faaliyette bulunmak ve gezi eylemlerine katılmak suçlaması ile soruşturma açıldı.

 

Tüm bu süreç gösteriyor ki  ülkemizde tıpkı darbe dönemlerini aratmayacak uygulamalarla ,kitapların içeriklerine yahut yazarına bakılarak yaftalama yapılmaktadır. Kitaptan korkan, kitap okutulmasından rahatsız olan zihinler aklın gelişmesinden korkmaktadır. MEB’in tavsiye ettiği kitapları okutan öğretmenlere suç işlenmiş gibi soruşturmalar açması ise MEB   kadrolarında, daha hangi  kitapların okullarda okunmasının tavsiye edildiğini bilemeyecek denli yetkisiz insanların makamlara getirildiğinin bir göstergesidir.

 

MEB ALO 147 Hattını kendine muhalif gördüğü öğretmenlerin üzerinde bir baskı,yıldırma ve cezalandırma aracı olarak kullanmaktan vazgeçmelidir. İsimsiz ihbarlar ve atılan iftiraların kim tarafından atıldığının bilinmemesi hukuka da aykırıdır. Karşı dava açma hakkı da bu şekilde engellenmektedir.

 

Şikayet  edilenin, atılan iftiralar karşısında dava açma hakkı vardır, bunun yapılabilmesi için mesnetsiz iddia ve iftiraları atan şahısların bilgileri, şikayet edilen tarafa açıklanmak zorundadır.

 

Özellikle son dönemde Bahçelievler Bölgesinde bu tip şikayetlerin artışı dikkat çekicidir. Ayrıca bütün yurtta bu tip mesnetsiz şikayetlerin artış göstermesi, MEB’in muhalif düşünceli öğretmenler üzerinde başka projeler denemeye başladığını akıllara getiriyor.

 

Öğretmenlerin eğitim faaliyetleri nedeniyle haksızca sorgulanması, atılan iddialar karşısında şikayet edeni bilmediklerinden hukuki haklarının ihlali, Okul barış ve huzurunu bozmakta, mesleki yıldırma, baskı ,yaftalama ,fişleme nedeniyle öğretmenleri huzursuz etmektedir.

 

MEB biran önce Fişleme Ve İftira Hattı ALO 147’yi kapatmalı, kendi önerdiği kitapları dahi bilmeyen yetkililere soruşturma başlatmalı , ve iftira atılan öğretmenlerin haklarını korumalıdır.

 

Kitaptan korkan bir eğitim anlayışı düşünülemez. Kitap okutana düsmanlık zihniyeti bu çağda barınamaz. Kitap okutanın ve okuyanın baskı altına alınması çağdışı zihniyettir. Aydınlanmanın ve aklın gelişiminde vazgeçilmez unsur olan kitaplar yasaklarla şikayetlerle yok edilemez. Eğitim-İş aydınlanma yolunda kitapların yasaklanmasının, kitap okutan eğitimcinin baskı altına alınmasının karşısında olmaya devam edecektir.  Ek 7.Sınıf Öğretmen Klavız Kitabında tavsiye edilen bölumSimdiki-Cocuklar-Harika-Aziz-Nesin-296x454

Bu yazıyı paylaş
İlgili Terimler :