Dolar : Alış : 32.5000 / Satış : 32.5586
Euro : Alış : 34.6207 / Satış : 34.6830

HAVA DURUMU
hava durumu

istanbul

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 25 Kategoride 648 İçerik Bulunuyor.

HABER

TORBA YASA TBMM GENEL KURULU’NA GELDİĞİ GÜN İŞ BIRAKIYORUZ

24 Şubat 2014 - 4.008 views kez okunmuş
Ana Sayfa » Basın Açıklamaları»TORBA YASA TBMM GENEL KURULU’NA GELDİĞİ GÜN İŞ BIRAKIYORUZ

Eğitim iş İstanbul Şubeleri üyelerimiz, MEB yasa tasarısını protesto etmek için Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptılar. Basın açıklamasını İstanbul Şubeleri adına 4 Nolu Şube Başkanı Zekeriya Çakmak yaptı.

Basın açıklaması metni:

TORBA YASA TBMM GENEL KURULU’NA GELDİĞİ GÜN İŞ BIRAKIYORUZ

AKP iktidarı, 6 Şubat 2014 tarihinde “Milli Eğitim Temel Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nı TBMM’ye sunmuş, eğitimde tarihin en kapsamlı tasfiye operasyonu için düğmeye basmıştır.

Kapalı kapılar ardında hazırlanan bu tasarı, dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi ve kamu kaynaklarının özel okullara aktarılması tartışmaları bahane edilerek siyasi iktidarın eğitimde özelleştirme, yerelleşme ve kadrolaşma hamlelerinin doruk noktasıdır.

Tasarının yasalaşması durumunda, kamusal eğitim alanı daha da daralacak, eğitim kamusal bir hizmet olmaktan çıkacaktır. Devlet okullarında eğitimin niteliğini bilinçli olarak düşüren Hükümetin ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershaneleri kapatma planının ardındaki amaç, özel öğretimi özendirmek ve özel okulları doğrudan kamu kaynaklarıyla destekleyerek eğitimi piyasa koşullarına sunmaktır. Siyasi iktidarın dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi ve özel öğretim kurumlarının kamu kaynakları ile desteklenmesi girişimlerini herkesin eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanacağı bir düzenleme olarak değerlendirmek mümkün değildir.

İktidara geldiği günden bu yana Bakanlık kadrolarını kendi ideolojik hedefleri doğrultusunda defalarca değiştiren AKP, eğitim kurumlarımızdaki yüz binleri bulan müdür ve yardımcılarının da tamamını görevden almayı hedeflemektedir. Tasarıda, yeni yönetim kadrolarının valiler aracılığıyla okul ve kurumlarda görevlendirilmesi öngörülerek, kadrolaşmanın yanı sıra eğitimde yerelleşmenin de önü açılmaktadır. Eğitimde yerelleşmenin, öğretmenlere mülakat uygulamasıyla birlikte zamanla öğretmen atamalarında belirleyici olacağı açıktır.

Öte yandan yasa tasarısında, Cumhuriyetimizin en önemli kurumlarından biri olan Talim Terbiye Kurulu’nun görev yetkileri, “Bakanlıkta iki başlılık yarattığı” gerekçesiyle Milli Eğitim mevzuatı konusunda “karar vermekten” “görüş bildirmeye” çevrilmektedir. Eğitim tarihimizle özdeş Talim ve Terbiye Kurulu’nun içini boşaltan Hükümet, şimdi de Kurulun yetkilerini budayarak MEB’de tek adamlık anlayışını yerleştirmek istemektedir.

Eğitim-İş olarak; yasa teklifi TBMM Genel Kurulu’na geldiği gün, üretimden gelen gücümüzü kullanarak iş bırakacağımızı belirtiyor, tüm milletvekillerini, tasarının Meclis’ten geçmemesi noktasında duyarlı olmaya, bir kişinin ya da bir partinin değil milletin vekili olduklarını ispatlamaya davet ediyoruz.

Ulusumuzun geleceğini belirleyen eğitim gibi önemli bir konuda, böyle bir oldu bittiyi kabul etmemiz mümkün değildir. Eğitimin planlanmasının toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren bir konu olması nedeniyle; tüm sendikaların, tüm demokratik kitle örgütlerinin, kısacası tüm Türkiye’nin bu soruna sahip çıkması gerekmektedir. Bu nedenle Genel Merkezimiz, mücadeleyi birlikte örmek için eğitim iş kolunda örgütlü sendikalara ortak eylem çağrısında bulunmuştur. Biz de yerellerde, “demokratik, laik, bilimsel ve  kamusal” eğitim hakkını savunan herkesi birlikte mücadeleye çağırıyoruz.

Bu yazıyı paylaş
İlgili Terimler :