Dolar : Alış : 32.4527 / Satış : 32.5111
Euro : Alış : 34.8255 / Satış : 34.8882

HAVA DURUMU
hava durumu

istanbul

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 25 Kategoride 648 İçerik Bulunuyor.

HABER

2013 YILI “FAKİR BAYKURT ONUR ÖDÜLÜ” ALİ BOZKURT’A VERİLDİ

11 Ekim 2013 - 1.058 views kez okunmuş
Ana Sayfa » Arşiv»2013 YILI “FAKİR BAYKURT ONUR ÖDÜLÜ” ALİ BOZKURT’A VERİLDİ

Eğitim-İş’in, öğretmen örgütçülüğünün efsanevi lideri, Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) Genel Başkanı, köy edebiyatının temsilcisi Fakir Baykurt adına düzenlediği onur ödülünün ikincisi bu yıl, eski TÖBDER ve Eğit-Der Genel Başkanı Ali Bozkurt’a verildi.

Burdur’da 11 Ekim Cuma günü gerçekleştirilen Onur Ödülü töreni öncesinde, Yeşilova Belediyesi’nin yaptırdığı Fakir Baykurt Parkı’nın ve Eğitim-İş’in park için yaptırdığı rölyefin açılışı yapıldı. Açılışa Genel Başkanımız Veli Demir, Genel Mali Sekreterimiz Dilek Yurdugül, Genel Eğitim Sekreterimiz Mehmet Akıncı, Genel Basın Yayın Sekreteri Barış Düdü,  CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Koç, Yeşilova Belediye Başkanı Nuri Özbek katıldı.

Genel Başkanımız Veli Demir yaptığı konuşmada, “Türk edebiyatının yetiştirdiği seçkin bir değeri, emek ve demokrasi savaşımının cesur bir önderini, ulusuna, ülkesine, Cumhuriyet devrimine sahip çıkan yiğit bir yurtseverini anmak, anlatmak ve yaşatmak için buradayız” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç ise Fakir Baykurt’un Anadolu’nun ortasından çıkan Cumhuriyet’in aydınlanma dönemi öğretmenlerinden biri olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından parkta bulunan Fakirt Baykurt’un rölyefi, Genel Başkanımız Veli Demir ve Prof. Dr. Haluk Koç tarafından açıldı.

Fakir Baykurt Onur Ödülü töreni ve Eğitim-İş’in 8. Kuruluş Yıldönümü etkinliği ise Serenler Otel’de gerçekleştirildi. Sunuculuğunu Burdur Şube Örgütlenme Sekreteri Özlem Göncü’nün yaptığı törende, Fakir Baykurt’un hayat hikayesinin anlatıldığı sinevizyon ile Eğitim-İş’in kuruluş sinevizyonunun gösterimi yapıldı.

Açılış konuşmasını yapan Genel Başkanımız Veli Demir, TÖS’ün mirasını, değerini kendine ilke edinen Eğitim-İş’in, TÖS’ün unutulmaz önderi Fakir Baykurt’u gelecek kuşaklara anlatmak için onun adına her yıl onur ödülü verdiğini belirtti ve şöyle konuştu:

“Öğretmen örgütçüsü denince aklımıza Fakir Baykurt geliyor. Mücadele denince, TÖS denince, unutulmuş Anadolu köylüsü denince aklımıza o geliyor. Örnek ve önder öğretmen, yalın, abartısız Atatürk devrimcisi denince o aklımıza geliyor. Eğitim-İş, TÖS; Eğitim-İş Fakir Baykurt’tur. Bu nedenle Fakir Baykurt Onur Ödülü’nü düzenledik. Bu yıl ikincisini verdiğimiz ödülümüzün ise Fakir Baykurt’la aynı idealleri paylaşan, aynı değerler için savaşan,TÖBDER’in değerli Başkanı Ali Bozkurt’la daha da anlamlanacağını düşündük.”

Törende, ilk Eğitim-İş’in Genel Başkanı Dr. Niyazi Altunya, Ali Bozkurt’u anlatan bir konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Genel Başkanımız Veli Demir, sağlık sorunları nedeniyle törene katılamayan Ali Bozkurt’un ödülünü, kendisine teslim edilmek üzere Antalya Şube Başkanımız Mehmet Balık’a takdim etti. Ali Bozkurt’un törende okunmak üzere yazdığı mektup Antalya Şube Başkanı Mehmet Balık tarafından okundu.

Ödül törenine, CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, sendika uzmanı ve akademisyen Yıldırım Koç; Burdur, Antalya, Isparta, Denizli, Bursa, Balıkesir, Aydın Şube Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile demokratik kitle örgütleri temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Ödül töreninin ardından fotoğraf sergisi gezildi.

ALİ BOZKURT KİMDİR?

Ali Bozkurt, 1933 yılında Erzincan’da Üzümlü ilçesinin Çay Mahallesi’nde doğdu. Dördü kız, üçü erkek, yedi kardeşli ailenin ortanca çocuğudur. İlkokulu o tarihlerde bucak olan Üzümlü’de okudu. 1946 yılında, Konya’daki askeri ortaokula gitti. Bir subaydan yediği tokat yüzünden, daha dersler tam olarak başlamadan, okulu terk ederek Üzümlü’ye döndü.

Öğretmen akrabası Hüseyin Erdoğan’ın yardımı ile 1947 yılı şubatında, Sivas Yıldızeli Pamukpınar Köy Enstitüsü’ne götürülerek aynı okula kaydedildi. 1951 Haziranında okulu bitirdi. Erzincan’ın çeşitli köylerinde on beş yıl öğretmenlik yaptı. 1966’da Ankara’ya atandı.

9 Ocak 1956’da  “Ezo gelin”le evlendi. Pamukpınar Köy Enstitüsü’nde, onun önderliğinde kurulan “Öğrenci Birliği” ile başlayan örgütlü savaşımı hiç durmadı. Örgütçü ve savaşımcı kimliği, yaşamının her döneminde onun en önemli özelliği olmuştur.

Ulusal boyutta kurulan en büyük öğretmen örgütlerinden TÖS, TÖB-DER ve Eğit-der’in kurucuları arısında bulundu. Sırasıyla, TÖS Ankara Şube Başkanlığı; TÖB-DER ve Eğit-Der Genel Başkanlığı yaptı. Yaşamı boyunca öğretmenlerin örgütlü savaşımından hiç ayrı kalmadı; örgütlü mücadeleden kopmadı. Birçok demokratik kitle örgütünün ya kurucusu oldu ya da örgütlenme çalışmalarına omuz verdi.

Öğretmen örgütlerinin herhangi bir parti ya da siyasal grubun güdümüne girmemesi için büyük bir uğraş verdi. Birkaç kez gözaltına alındı. 8-9 Aralık 1972’de, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün altıncı katında gördüğü işkence yüzündün yıllarca acı çekti. Sonunda ayakta duramayacak kadar kötü bir duruma geldi. 1977 yılındaki bir ameliyatla ayağa kalktı.

1 Mayıs 1981 yılında, çok sevdiği öğretmenlik mesleğinden emekli oldu. 1995 yılından beri Antalya’da yaşıyor.

Bu yazıyı paylaş
İlgili Terimler :