Dolar : Alış : 32.4527 / Satış : 32.5111
Euro : Alış : 34.8255 / Satış : 34.8882

HAVA DURUMU
hava durumu

istanbul

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 25 Kategoride 648 İçerik Bulunuyor.

HABER

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİNE DESTEK VERDİK

15 Kasım 2013 - 1.617 views kez okunmuş
Ana Sayfa » Arşiv»İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİNE DESTEK VERDİK

Üniversite yönetimi, Ergenekon davasında 2 yıl süreyle tutuklu olarak yargılanıp serbest bırakılan Mehmet Perinçek’i, İÜAtatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’ndeki araştırma görevlisi kadrosundan, doktorasını sürdürdüğü 6 yıl boyunca tezini teslim etmediği gerekçesiyle görevinden almıştı.

İÜ Araştırma Görevlileri, Ceza kürsüsünden sürülen ve 33a’ya geçişi engellenmek istenen Mehmet Cemil Ozansü ile Üyemiz Mehmet Bora Perinçek’e destek vermek için bir basın açıklaması düzenledi. Rektörlük önünde eylem yapan Araştırma Görevlileri, “Üniversitede keyfiliğe, tasfiyeye ve asistan kıyımına son” diyerek yönetime tepki gösterdi. Eyleme öğrenciler ve eğitimciler de destek verdi.

Okuldan uzaklaştırılan Mehmet Perinçek de eylemdeydi. Perinçek, farklı fikirleri kabul etmeyen üniversitelerin tekkeden farkı olmadığını söyledi.

Hukuk Fakültesi’nden atılan Cemil Ozansü de, biat kültürüne karşı durduğunu vurguladı.

Basın açıklaması metni:

Araştırma Görevlileri Temsilcileri olarak, 2008 yılından bu yana üniversitede 50/d ile istihdamın ne kadar suiistimale açık bir uygulamaya imkan sağladığından, bunun tehlikesinden söz ediyoruz. Bizlerin bu iddiasına karşı üniversite idaresi ve YÖK, 50/d olmazsa bilimsel yeterliliği olmayan kimselerin üniversiteye yerleşeceğini, dolayısıyla araştırma görevliliğinin bu çeşit bir kritere tabi tutulması gerektiğini beyan etmişlerdi.

İdarenin bu iddiası artık tamamen yalanlanmıştır. 50/d’nin  takkesi düşmüş, keli gözükmüştür!

Her ikisi de alanlarında ulusal ve uluslararası literatürden atıf alan, genç yaşlarına rağmen onlarca akademik yayın yapan iki araştırma görevlisi arkadaşımız (İnkılap Tarihi Enstitüsünden Mehmet Perinçek ve Hukuk Fakültesinden Mehmet Cemil Ozansü) gayet keyfi bir biçimde üniversiteden uzaklaştırılmak istenmişlerdir. Siyasi, ahlaki ve bilimsel anlayışlarından taviz vermeyen iki arkadaşımız, 50/d maddesinin vesile olduğu bir tasfiyeye maruz bırakılmıştır. Daha önce de Fen Fakültesi’nde Mehmet Bona ve Sırrı Yüzbaşıoğlu arkadaşlarımız yayın kriteri olmadan yardımcı doçent atamaları yapıldığı bir dönemde tasfiye edilmek istenmişlerdi.

Bugün Ankara ve Hacettepe Üniversitelerinde asistanlar 33a kriterine göre yeniden atanmaya başlamıştır. İstanbul Üniversitesi artık 33a ile asistan almaya başladığını ifade etmektedir. Geçtiğimiz dönem verdiğimiz mücadelelerle pek çok asistanın 33a kadrosuna geçirildiği düşünüldüğünde halen 50/d’li asistan istihdamına devam edilmesindeki tek gayenin keyfiliğe, mobbinge (yıldırmaya), ayrımcılığa ve tasfiyelere zemin hazırlamak olduğu açıktır.

50d tartışması itmiştir. Yıllarca bu maddeyi bilimsel hırsızlık yaptıkları tespit edildiği halde Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK Başkanı Vekilliği yapanları gördük. 50d ile atılmak istenen asistanlar ise nitelikli oldukları kadar bilimsel özgürlüğe sahip çıkan ve gerektiğinde muhalif tutum almaktan kaçınmayan arkadaşlarımız oldu.

İste yüksek lisans tezi Türkiye’de okutulan tüm ceza hukuku kitaplarında atıf alan Cemil Ozansü… Bu özelliği bilindiği halde önce Ceza kürsüsünden sürülmüştür; şimdi de 33a’ya geçişi engellenmek istenmektedir. İşte Dışişleri Bakanlığı tarafından tarih çalışmaları yapmak için görevlendirilen Mehmet Perinçek arkadaşımız. Devlet tarafından görevlendirildiği zaman bile doktora tez süresinden düşmeden üniversiteyle ilişiğini kestiler. İkisi de asistan mücadelesinin temsilcilerinden. İkisi de düşündüklerini korkmadan söyleyen, bu uğurda bedel ödemekten kaçınmayan arkadaşlarımız.

Artık 50d tartışması bitmiştir. Ancak 50d can yakmaya devam ediyor. Bugün 50d bilimsel özgürlüğü boğmanın, kadrolaşmanın, güvencesizleştirmenin, mobbingin, yıldırmanın, niteliksizleştirmenin adıdır.

Üniversitede keyfiliğe, mobbinge, tasfiyeye, asistan kıyımına son!

50d ile asistan istihdamı olmaz! Tüm asistanlara iş güvencesi sağlanıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz.

Tüm asistanlara iş güvencesi akademik özgürlük!

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ TEMSİLCİLER KURULU

Haber linkleri

http://www.ulusalkanal.com.tr/gundem/iulu-asistanlar-mehmet-perincek-ve-ozansuya-sahip-cikti-h17919.html

http://www.haberler.com/asistanlardan-50-d-protestosu-5307238-haberi/

http://www.aydinlikgazete.com/mansetler/27611-asistan-dayanismasi–universiteler-tekke-olmayacak.html

http://bianet.org/bianet/emek/151291-50-d-ile-istihdam-guvencesizligin-adi

http://www.haberhurriyeti.com/ozgur-bilim-icin-eylem-yaptilar/

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/25117836.asp

http://www.youtube.com/watch?v=8UJTBylAn7M

http://haber.sol.org.tr/sonuncu-kavga/istanbul-universitesinde-arastirma-gorevlileri-50dye-karsi-eylemde-haberi-82620

http://www.youtube.com/watch?v=n85iPBB95SU&feature=share

http://www.halkinhabercisi.com/asistanlardan-mehmet-perincek-eylemi

Bu yazıyı paylaş
İlgili Terimler :