Dolar : Alış : 32.4527 / Satış : 32.5111
Euro : Alış : 34.8255 / Satış : 34.8882

HAVA DURUMU
hava durumu

istanbul

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 25 Kategoride 648 İçerik Bulunuyor.

HABER

Güngören İzzet Ünver Lisesinin Kapatılmasını Kınıyoruz

09 Ağustos 2014 - 1.740 views kez okunmuş
Ana Sayfa » Makale»Güngören İzzet Ünver Lisesinin Kapatılmasını Kınıyoruz

Güngören İzzet Ünver Lisesinin Kapatılmasını Kınıyoruz
yazı
İstanbul’da daha ilçe olmadan önce var olan 40 yıllık geçmişe, binlerce mezuna sahip İzzet Ünver Lisesi tarihe karışıyor.
İzzet Ünver Lisesi adından da anlaşılacağı üzere İzzet Ünver beyefendi tarafından eğitime kazandırılmış bir okul.
Peki İzzet Ünver kim midir? Bodrum Ticaret Odasının kayıtlarından aktaralım.
İzzet Ünver;
1900’lü yılların başı Bodrum’a Aydın tarafından Halil Efendi isminde bir imam tayin oluyor. Bodrum’da Zeynep Hanım’ın babası, Halil Efendi ile kızını evlendiriyor. Bu evliliğin ilk ve son meyvesi İzzet . Son diyoruz çünkü Halil Efendi kayınpederi ile hacca giderken yolda vefat ediyor.
İşte bu kişi daha sonra ailesinden de koparak terzilik mesleğine yöneliyor ve o dönemde kıyafetleri Fransa’dan gelen Türk Bürokrasisinin terziliğini yapıyor.
Başta İsmet İnönü ve Adnan Menderes olmak üzere Türk büyüklerini giyindiriyor İzzet Ünver.
Terziliğin yanında Magirus Deutz bayiliği ile uğraşıyor. Terziliği kardeşine devrettikten sonra sanayiye el atıyor. Magirus ve sonrasında Otokar derken sanayide de bir çok ilklere imza atmış bir sanayici İzzet Ünver…
Aynı röportajda saymakla bitmeyen özelliklerin yanında şu cümleyi de paylaşalım.
“Hayatı boyunca ilklere imza atmış, daha çocuk yaşta geleceği görmüş, cesur, hayatında hiçbir işi şansa bırakmamış, inanarak ve güvenerek büyük bir imparatorluk kurmuş.
Tüm bu saydıklarımızı bir kişinin üstünde toplarsak o kişi İzzet Ünver olur.”
İzzet Ünver bir de okul kazandırıyor Türk Milli Eğitim Sistemine. Şimdi de adı siliniyor bu okuldan.
Okul henüz 1992 yılında ilçe olmuş Güngören’de bulunuyor ve binlerce mezun vermiş.

Büyük bir araziye kurulmuş olan okulun bahçesine 90’lı yıllarda ikinci bina yapılıyor. Son yıllarda ise binanın birisi İmam Hatip Lisesine dönüştürülüyor. İzzet Ünver İmam Hatip Lisesine 24 derslikli bina tahsis ediliyor.
Adaletsizlik burada da kendini gösteriyor: İmam Hatipe 24 derslik tahsis ediliyorÖğrenci sayısı 700 civarında.
Eski binada genel lise (İzzet Ünver Lisesi)’ne ise 26 derslik bırakılıyor ve 2500 öğrenci eğitim görüyor.
İşte din öğretimi adına yapılan adaletin adı bu.
Bu da yetmiyor şimdi de İzzet Ünver Lisesinin adı Sultan Alparslan Anadolu İmam Hatip Lisesi yapılıyor.
Sakın ola ki okula gittiğinizde eski binada yer alan İzzet Ünver Lisesi tabelasına kanmayın çünkü bu tabela geçici. İzzet Ünver Lisesinde 9.10. sınıf öğrencisi olmayacak. İki yıldır yeni kayıt alınmıyor. Yeni gelen öğrenci Sultan Alparslan Anadolu İmam Hatip Lisesi ne geliyor. Mevcut öğrenciler mezun olunca yani 2 yıl sonra 40 yıllık İzzet Ünver Lisesi tarihe karışmış olacak.
Amaç İmam Hatip Lisesi açmak, vatandaşın talebine cevap vermek değil, amaç zorlama yapmak, vatandaşın elinden okulunu almak ve amaç geçmiş kazanımların tamamını yok etmek.
Amaç İzzet Ünver gibi Cumhuriyet tarihine damgasını vurmuş, eğitime yatırım yapmış insanların adını tümden silmek, unutturmak…
Amaç bu okul bizim zamanımızda açıldı demek. 40 yıllık okulu kendileri yapmış gibi gösterecekler tüm ülkede olduğu gibi.

Bu işe imza atan, karşı çıkmayan herkesi şiddetle kınıyoruz. Bu işin peşini bırakmayacağımızın da bilinmesini istiyoruz. Ve bu işe imza atanlara hatırlatalım ki; İzzet Ünver sizin göstermelik, siyaset için amacınız olan İmam Hatip okullarının temeli olan imam bir babanın çocuğu… Emin olun yaşasaydı sizin amacınıza hizmet etmez okulun İmam Hatip’e dönüşmesine dahi müsaade etmezdi.
Sizin amacınız İmam Hatip değil sizin amacınız, dini siyasete alet etmek, din üzerinden nemalanmak, halkın dini duygularını kullanmak, koltuklarınızı bu yolla sağlamlaştırmaktır.

Tarihi bir isim vererek bizim tarihe bağlılığımızı sorgulama şark kurnazlığını mevcut okulun adını değiştirerek yapacağınıza yeni bir okul yapsaydınız da sağlıklı sorgulasaydınız daha iyi olurdu.
Yapacağınız yeni okula eminiz ki vereceğiniz ismi de böyle düşünmez 1071’lere kadar gitmez bugünkü sultanlarınızın isimlerini layık görürdünüz işte o zaman yine karşı çıkardık.
Dün Van’da depremi fırsat bilerek Atatürk İlköğretim Okulunun adını Tenzile Ana diye değiştiren zihniyet bugün de İstanbul’da ortaya çıkmaktadır.

Attığınız imzaları bir kez daha gözden geçirin aksi halde o imzaların mürekkebi kurumadan geri almak zorunda kaldığınızda gururunuz varsa siz de o imzanın altında ezilir kalırsınız.

Maksut BALMUK
İzzet Ünver Lisesi Mezunu
Eğitim İş İstanbul 1 Nolu Şube Y.K.Üyesi

Bu yazıyı paylaş
İlgili Terimler :