Dolar : Alış : 32.1496 / Satış : 32.2075
Euro : Alış : 34.6591 / Satış : 34.7216

HAVA DURUMU
hava durumu

istanbul

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 25 Kategoride 648 İçerik Bulunuyor.

HABER

GÜVENCESİZ ÇALIŞTIRMA TARIM İŞÇİLERİNİN HAYATINA MAL OLDU

08 Temmuz 2015 - 799 views kez okunmuş
Ana Sayfa » MYK Açıklamları»GÜVENCESİZ ÇALIŞTIRMA TARIM İŞÇİLERİNİN HAYATINA MAL OLDU

Manisa’nın Gölmarmara İlçesi’nde kasasında tarım işçisi taşıyan kamyonetin, süt tankeri ile çarpışması sonucu kamyonette bulunan 13’ü kadın olmak üzere 15 kişi hayatını kaybetmiştir. Sigortasız 30 TL yevmiye için sönen hayatlar, ülkemizde insan hayatının ne kadar ucuz olduğunu ortaya koymuştur.

AKP iktidarının tarımda uyguladığı neo-liberal politikalar nedeniyle köylülerimiz ucuz emek gücü kaynağı haline gelmiş, güvencesiz çalıştırma bu tür can kayıplı kazaların artmasına neden olmuştur. Sadece 2015 yılında, Manisa’daki bu kazayla birlikte tarımda 190 işçi hayatını kaybetmiştir.

Yine 31 Ekim 2014 tarihinde Isparta’nın Yalvaç ilçesinde, kadın ve çocuklardan oluşan 45 tarım işçisi, 20 kişiyi ancak alabilecek büyüklükte eski tip bir midibüse doldurulmuş meydana gelen kazada 17 kişi hayatını kaybetmişti. Bu kazanın ardından yaptırım uygulanmaması ve önlem alınmaması, 15 kişinin daha canına mal olmuştur.

Yaşanan bu kaza, sadece bir trafik kazası değil iş cinayetidir;  sorumlusu ise tarım işçilerinin ulaşımı ve çalışma koşullarına yönelik hiçbir tedbir almayan AKP iktidarıdır.

AKP iktidarını, bir daha böyle acı olayların yaşanmaması için, taşeronlaştırmanın tarımdaki adı olan dayıbaşı sistemini yasaklamaya, tarım işçilerinin iş güvenliğini, araç ve trafik güvenliğini sağlamaya çağırıyoruz.

Eğitim-İş olarak, hayatını kaybeden tarım işçilerinin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Bu yazıyı paylaş
İlgili Terimler :