Dolar : Alış : 32.2472 / Satış : 32.3053
Euro : Alış : 34.6335 / Satış : 34.6959

HAVA DURUMU
hava durumu

istanbul

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 25 Kategoride 648 İçerik Bulunuyor.

HABER

10 İşçimizin Yasını Tutuyoruz… Hükümeti İstifaya Davet ediyoruz!

09 Eylül 2014 - 830 views kez okunmuş
Ana Sayfa » Basın Açıklamaları»10 İşçimizin Yasını Tutuyoruz… Hükümeti İstifaya Davet ediyoruz!

Türkiye yine bir iş cinayetiyle sarsıldı. 6 Eylül 2014 tarihinde akşam saat: 19.00’da İstanbul Mecidiyeköy’deki bir inşaatta meydana gelen asansör kazasında 10 işçi yaşamını yitirdi.

Ülkenin dört bir yanından ekmek parası için İstanbul’a gelmiş hepsi genç, yaşamının baharında emekçi kardeşlerimiz sonsuzluğa göçtü.

Ülkemizde iş kazaları artık toplumsal travmaya yol açacak boyutlara varmıştır.

Neredeyse milli özelliğimiz olan “boş ver abi,”, “bir şey olmaz abi,” “idare eder abi” temelli genel eğitimsizlik, kamu denetiminin eksikliği, kuralların uygulanmaması, iş yeri güvenliğinin en önemli unsuru olan sendikacılığın ölmesi, toplum olarak insan sevgisinin kaybolması ilk neden olarak sıralanabilir.

Ancak biz biliyoruz ki gerçek neden taşeron sistemidir. Asansörün sorumlusu olarak bile birkaç firma birbirini suçlamaktadır.

Taşeron sisteminde, işin ucuza ve planlanan tarihten önce bitirilmesi amaçlanır. Bu sistemde güvenlik diye bir kavram yoktur; insan yaşamına saygı, insan sevgisi yoktur!

Son derece ucuza çalıştırılan işçilere ne iş ve güvenlik eğitimi ne de güvenlik malzemesi verilmektedir. İşveren kesimi, toplumcu politikalardan çoktan uzaklaşmış mevcut iktidardan yüz bulmaktadırlar. Patronlar artık kuralsız ve sorumsuz çalışmayı alışkanlık haline getirmişlerdir.

Böylece ülkemizde iş kazalarının ardı arkası kesilmemekte, kazalar neredeyse toplu katliam gibi yaşanmakta, göstermelik yargılamalar dışında gerçek sorumlular iş yapmaya devam etmekte, olan, ölene, ölenlerin yakınlarına olmaktadır.

6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası’ndaki yetersizlikler ve zaafların kazaları önlemediği bilinmektedir. Kamu kurumlarının görüş ve önerileri yasa yapıcılarca dikkate alınmamakta, hatta hükümet, denetimi de özelleştirmek istemektedir.

Bu olayda da tıpkı Soma’ faciasından sonra olduğu gibi hükümet kanadından hamaset dışında kayda değer bir açıklama gelmemiştir. Yaraların sarılacağı, sorumluların hesap vereceği, iş kazalarını önleyecek tedbirlerin alınacağı, iş güvenliğine uymayan şirketlerin cezalandırılacağı üzerine bolca nutuk atılmıştır.

Çünkü ilgili mühendis Odasının açıklamasından öğrendiğimize göre Mecidiyeköy’deki proje TOKİ onaylıdır ve TOKİ, denetim sisteminden muaftır. Zaten başlı başına sorun teşkil eden denetimden bile muaf tutulmak, TOKİ inşaatlarında kazalara davetiye çıkarmaktadır.

Birleşik Kamu İş olarak gerçek sorumluları biliyoruz!

Ülkede olup biten bütün olaylardan tüm dünyada hükümetler sorumludur.

Hükümeti istifaya davet ediyor, sorumluların bulunarak tez elden layık oldukları cezaya çarptırılmalarını istiyoruz.

Bu yazıyı paylaş
İlgili Terimler :